Podotherapie

De podotherapeut behandelt net als de podoloog personen met voetklachten of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten.

De bevoegdheid tot het voeren van de titel podotherapeut is voorbehouden aan degenen die een HBO-opleiding (met bachelor degree) voor podotherapeuten hebben afgerond, zoals geregeld in art.34 van de wet BIG.

Tijdens uw bezoek aan ons centrum neemt de podotherapeut de tijd voor een uitgebreid onderzoek. Concreet bestaat het onderzoek uit de volgende onderdelen.

Anamnese: uw dagelijkse activiteiten (sport, hobby’s, beroep), uw klachten, de voorgeschiedenis en het verloop van de klachten worden doorgesproken.
Ganganalyse: uw loop patroon wordt geanalyseerd, is de hiellanding juist, knikken de voeten naar binnen, staan de knieën niet teveel naar buiten.
Houdings- en functie-onderzoek: uw houding en de mobiliteit, kracht van de voet wordt bekeken.

Tevens vindt er een voet- en schoeninspectie plaats.

Soms maakt een ziektekosten verzekeraar verschil tussen een podotherapeut en een podoloog, met name wat betreft de vergoedingen. Soms vindt een verwijzer het belangrijk dat de podotherapeut of juist de podoloog de patiënt moet zien.

Binnen ons centrum hebben we deze discussie getackeld.
Podotherapie en podologie werken samen;
met andere woorden:  1 + 1 = 3.