Veterstriktechnieken

Fabrikanten leveren schoenen geveterd aan de schoenenwinkels en aan die manier van veteren wordt zelden iets veranderd. Wij laten aan de hand van onderstaande video’s zien dat: “Met de juiste vetertechnieken is veel te bereiken om voetklachten te voorkomen. 

Tevens kunt u hier klikken, om het artikel te kunnen lezen dat het blad ‘Podopost’ over onze veterstriktechnieken heeft gepubliceerd.

Lusvetering
Bij lusvetering wordt de druk op de wreef vermindert.
Deze vetering helpt ook tegen het uit de schoen ‘slippen’ doordat de veter aan iedere kant over twee vetergaten wordt aangespannen.
Er ontstaat meer trekkracht in het contrefort en de knoop ligt lager dan gebruikelijk.

Kruislings van binnen naar buiten
Deze alternatieve methode voor parallel veteren zorgt voor veel gelijkmatiger aantrekken van de veters. De ‘normale’ manier om kruiselings te veteren is van buiten naar binnen. Door van binnen naar buiten te veteren worden de veters niet alleen gelijkmatig aangetrokken, maar wordt de vetergeleiding ook beter.

Vetering van buiten naar binnen

In deze video wordt de vetering van buiten naar binnen beschreven.
Ook deze manier van veteren heeft als nadeel dat bij het aantrekken de veters scheef kunnen trekken
en de drukverdeling ongelijk is.

De paralelle vetering
Onderstaande video laat de veelgebruikte parallelle vetering zien. Het nadeel van deze vetering is dat de veter bij het aantrekken snel scheeftrekt en een ongelijke druk op de voet uitoefent. Een betere manier is kruiselings veteren. Bij het aantrekken bewegen de veters ongeveer evenveel, waardoor de druk gelijkmatiger verdeeld wordt.

Aparte regulatie voor- en achtervoet (Bergschoen-vetering)
Bij bijvoorbeeld bergschoenen is het prettig de voorvoet apart te reguleren, zeker met afdalen. Dat kan met deze vetertechniek. Eerst wordt de voorvoet geveterd, daarna zorgt een dubbele sling voor de fixatie van de onderste vetering. Daardoor kunnen de onder- en bovenvetering onafhankelijk worden gereguleerd.

Boa-sluiting 
Deze sluiting is ontwikkeld voor mensen die problemen hebben met veters strikken door bijvoorbeeld een beperking.
Ook in de sport wordt deze sluiting wel gebruikt. Door de de draaiknop te gebruiken worden de veters aangespannen. Door diezelfde knop uit te trekken worden de veters ontspannen.

Boa-sluiting 
Deze sluiting is ontwikkeld voor mensen die problemen hebben met veters strikken door bijvoorbeeld een beperking. Door de de draaiknop te gebruiken worden de veters aangespannen. Door diezelfde knop uit te trekken worden de veters ontspannen.

Enkele knoop
De normale manier van knopen is om de veter achter de lus om te halen.
Bij de alternatieve manier wordt de veter vóór de lus omgehaald (beide vanuit het gezichtspunt van degene die de knoop legt).

Dubbele knoop

Maak de knoop op de normale manier. Trek daarna een van de lussen los. Van de losse veter maakt u opnieuw een lus, die u vervolgens knoopt met de al bestaande lus.